Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
25 maja 2019, imieniny Grzegorza Leona Urbana
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Babciowiec Doskonały
potrójny blat biszkoptowy albo 30 dag

pokruszonych biszkoptów 1/2 słoika kwaskowatego dżemu

(żurawinowy łub z czarnej

porzeczki) 25 dag (1 kostka) dobrej margaryny

łub masła 6 żółtek (z białek można przygotować

wspaniałe bezy)

1 szkłanka cukru pudru cukier waniliowy

2 kieliszki dobrego alkoholu (rum, brandy,

wiśniówka) ałbo wódki (w przypadku

użycia wódki dodajemy kilka kropli

aromatu rumowego, arakowego lub

migdałowego) sól garść posiekanych orzechów (włoskie,

arachidowe, migdały) lub wiórków

kokosowych 5 dag kupnych marmoladek, galaretek itp..

ewentualnie owoce kandyzowane lub

z kompotu 3/4 szklanki mocnej osłodzonej herbaty

z cytryną lub kawy

Herbatę wymieszać z kieliszkiem alkoholu i lekko zwilżyć blaty biszkoptowe lub herbatniki. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, dodając szczyptę soli. po jednym żółtku i po łyżce pozostałego alkoholu. Okrągły talerz lub tortownicę wy-

łożyć folią spożywczą. Wyłożyć na nią blat biszkoptowy lub 1/3 biszkoptów (można je pokruszyć lub pozostawić w całości) i posmarować dżemem. Przykryć kolejnym blatem lub 1/3 biszkoptów i posmarować połową kremu, przykryć pozostałym blatem lub biszkoptami i posmarować z wierzchu i po bokach pozostałym kremem. Posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami i przybrać pokrojonymi marmoladkami albo owocami. W zależności od gustu możemy zmieniać smak kremu, dodając do podstawowego maślanego kremu kilka łyżek mocnej kawy lub łyżeczkę kawy rozpuszczalnej albo 3-4 łyżeczki kakao, względnie startą skórkę i sok z 1 pomarańczy lub cytryny. Rezultat zawsze jest wspaniały.

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.03 s.