Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
27 maja 2019, imieniny Magdaleny Jana Juliusza
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Babka Naleśniczanka
Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki

3 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka mineralnej wody gazowanej

oliwa lub olej

cukier, sól

Nadzienie:

1 kg mirabelek

20 dag (1 szklanka) cukru

1 łyżeczka startego cynamonu

Przygotować naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Gotowe naleśniki układać na obróconym głębokim talerzu (najlepiej uprzednio nagrzanym) jeden na drugim. Mirabelki umyć, włożyć do emaliowanego rondelka i zalać wrzątkiem, tak, aby woda przykrywała owoce. Gotować do chwili, gdy śliwki się rozgotują i powstanie jednolita masa. Przetrzeć przez sito i gotować, stale mieszając, drewnianą łyżką, aż przecier zgęstnieje (trzeba uważać, żeby się masa nie przypaliła). Gorący przecier wymieszać z cukrem i cynamonem - powinien być lekko kwaśny, ostudzić. Okrągłą formę do zapiekania (powinna mieć średnicę nieco większą niż naleśniki) natłuścić i wysypać tartą bułką. Na dnie ułożyć jeden naleśnik, posmarować go przecierem mirabel-kowym i przykryć następnym naleśnikiem. Powtarzać aż do wyczerpania składników - na wierzchu powinien znaleźć się naleśnik. Przykryć go wiórkami zimnego masła i wstawić do nagrzanego pie-

karnika i zapiekać około pół godziny Wyjąć z pieca, posypać cukrem pudrem i kroić na porcje jak zwykły tort.

Wersja fantazyjna

Zamiast przecieru mirabelkowego można wykorzystać jabłka przygotowane jak na szarlotkę - rozgotowane w małej ilości wody albo upieczone w piekarniku i przetarte przez sito. Należy zwrócić tylko uwagę na to, by był to gatunek lekko kwaskowy.

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.03 s.