Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
25 maja 2019, imieniny Grzegorza Leona Urbana
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Bałaganik
3/4 szklanki płatków owsianych

30 dag dojrzałych malin, porzeczek

lub czarnych jagód 1/2 szklanki śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy garść posiekanych orzechów, migdałów

lub wiórków kokosowych

Owoce przebrać, opłukać i osuszyć. Płatki zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku. Schłodzoną śmietanę ubić ze szczypyą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder i cukier waniliowy. Owoce wymieszać z płatkami i rozłożyć do salaterek lub filiżanek. Przykryć bitą śmietaną i posypać posiekanymi orzechami.

Wersja dla dorosłych

W wersji dla dorosłych można owoce skropić alkoholem (rumem lub brandy), można też przybrać porcje listkami melisy.

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.03 s.