Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
27 maja 2019, imieniny Magdaleny Jana Juliusza
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Barszcz Wigilijny
1 kg buraków ćwikłowych

1 duża porcja włoszczyzny (bez kapusty)

10 dag suszonych grzybów

2 cebule (najlepiej czerwone) 2 ząbki czosnku

1 łyżka masła 1-2 Ustki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu sok z 1 cytryny sól, cukier

ewentualnie kilka łyżek wytrawnego czerwonego wina

Grzyby dokładnie umyć, zalać dwoma szklankami przegotowanej wody i odstawić przynajmniej na godzinę (najlepiej na całą noc). Przełożyć do garnka (razem z wodą), dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przekrojony na pół ząbek czosnku i 2 szklanki wody. Gotować do miękkości. Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać. Buraki i cebule zalać dwoma szklankami zimnej wody i gotować do miękkości na małym

/ kg kiszonej kapusty

1 kg pieczarek

7/? szklanki białego wina

sok z 7/2 cytryny

2-3 duże cebule

1-2 listki laurowe

kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego

i jałowca sól, cukier 1/2 szklanki oliwy lub dobrego

oleju łyżeczka przyprawy warzywnej

typu vegeta

Pieczarki oczyścić, osuszyć i drobno po-szatkować. Zalać białym winem i so-

ogniu. Gdy wywar grzybowy i wywar buraczany przestygną, przecedzić i połączyć. Podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem. Do gorącego barszczu dodać masło i grzybki pokrojone w paseczki. Można także dodać kilka łyżek czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości. Jarzynki użyte do przygotowania zupy można wykorzystać jako bazę do sałatki jarzynowej - wystarczy dodać jajka ugotowane na twardo i kiszone ogórki.

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.03 s.