Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
27 maja 2019, imieniny Magdaleny Jana Juliusza
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Białostocka Wuzetka
Ciasto:

12 łyżek przesianej mąki pszennej

12 łyżek mleka

12 1/2 dag (pół kostki) margaryny

1/2 słoika dżemu wiśniowego lub śliwkowego

2 jajka

1 łyżeczka mielonego cynamonu

4 łyżki ciemnego niesłodzonego

kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej sół

tłuszcz i tarta bułka do formy Krem:

25 dag margaryny 1 szklanka gęstej śmietany

1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy

ewentualnie 1-2 łyżki rumu łub brandy Polewa:

2 łyżki margaryny 2 łyżki mleka

1/2 szklanki cukru pudru 2—3 łyżki kakao

Mąkę zmieszać ze szczyptą soli, cynamonem, kakao oraz sodą. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i po łyżce mąkę z dodatkami, mleko i dżem. Wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tor-townicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na około 30 minut. Ostudzić. Przygotować krem: tłuszcz o pokojowej temperaturze utrzeć na krem z przesianym cukrem pudrem i alkoholem. Nadal ucierać, dodając po łyżce śmietanę. Przygotować polewę: w rondelku z nierdzewnej stali podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, wszystkie składniki, aż do zagotowania. Odstawić i lekko ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć połową kremu. Wierzch ciasta posmarować polewą, a gdy zastygnie, przybrać kremem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Można także wykorzystać gotową polewę z torebki, przygotowaną według przepisu.

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.03 s.