Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
25 maja 2019, imieniny Grzegorza Leona Urbana
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Biały Miś
20 dag zmielonego białego sera

40 dag mąki pszennej

3 jajka

15 dag cukru pudru

1 torebka proszku do pieczenia

20 dag margaryny

1/2 szklanki gęstej śmietany

sól

1 kieliszek rumu lub brandy albo aromat

rumowy lub arakowy garść mieszanych bakalii (rodzynki,

orzechy, kandyzowane owoce) cukier puder do posypania tłuszcz i tarta bułka do formy

Mąkę przesiać z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli. Margarynę stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dalej ucierać, dodając po łyżce mąkę z dodatkami, śmietanę, ser oraz stopiony tłuszcz i alkohol lub aromat. Bakalie obtoczyć w łyżce mąki i delikatnie połączyć z ciastem. Formę natłuścić i wysypać tartą bułką, delikatnie przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.03 s.