Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
27 maja 2019, imieniny Magdaleny Jana Juliusza
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Brukselka Po Płocku
50 dag mrożonej brukselki

1-2 cebule

25 dag parówek (mogą być sojowe)

2-3 ząbki czosnku

1 szklanka rosołu z kostki

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki słodkiej śmietanki

1-2 łyżki margaryny łub oleju

garść posiekanej zieleniny (koperek, natka

pietruszki) mielona słodka papryka cukier, sól

Brukselkę na cedzaku przelać wrzącą wodą, dokładnie odsączyć. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w niewielką kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone parówki i smażyć 3 minuty, stale mieszając. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Brukselkę dodać do parówek razem z czosnkiem, zalać gorącym rosołem z kostki i szybko doprowadzić do wrzenia. Gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Śmietanę wymieszać z przesianą mąką ziemniaczaną, dodać do brukselki i, stale mieszając, podgrzewać (nie dopuszczając do wrzenia) do chwili, gdy sos nieco nie zgęstnieje. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Wersja dla wegetarian

Wegetarianie mogą zastąpić mięso kostką lub krajanką sojową, uprzednio ugotowaną w rosole z kostki i odciśniętą.

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.03 s.