Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
25 maja 2019, imieniny Grzegorza Leona Urbana
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Buraczek
4 jajka

1 1/2 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka oleju

1 szklanka buraków startych na tarce

z dużymi otworami 1 szklanka słodkiej marchewki startej na

tarce z dużymi otworami cukier waniliowy, duża garść posiekanych

orzechów arachidowych garść rodzynek 1 porcja proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy sól

cukier puder do posypania tłuszcz i tarta bułka do formy

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym następnie wymieszać z olejem, dodać buraki i marchewki oraz orzechy i rodzynki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać z masą żółtkową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 1 go-

dzinę i 15 minut (ten placek piecze się stosunkowo długo, dlatego warto sprawdzić czy jest upieczony, patyczkiem lub wykałaczką). Gorące ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.02 s.