Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
27 maja 2019, imieniny Magdaleny Jana Juliusza
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Cioł-Ciołek
2 kg pomidorów (najlepiej podłużnych) 1 kg marchwi 1 kg pietruszki

1 szklanka oliwy lub dobrego oleju

50 dag selera

50 dag cebuli

1-2 główki czosnku

mielona ostra papryka

mielony pieprz

zmiażdżone ziele angielskie

jagody jałowca

sól, cukier

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, włożyć do lodowatej wody, następnie obrać ze skórki pokroić na ćwiartki. Podlać trzema łyżkami oliwy, rozgotować na jednolitą masę, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Cebule i czosnek drobno posiekać (czosnek można zmiażdżyć), udusić na pozostałym tłuszczu - powinny zmięknąć i stać się przezroczyste. Marchew, seler pietruszkę obrać i drobniutko posiekać. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu, stale mieszając, do chwili, gdy jarzyny staną się miękkie. Dodać przetarte pomidory, przyprawy doprawić do smaku cukrem i solą. Dusić jeszcze około pół godziny na małym ogniu, stale mieszając. Przełożyć do wyparzonych małych słoików, zamknąć wygotowanymi pokrywkami, obrócić do góry dnem. Można także pasteryzować w tradycyjny sposób - przez 25 minut w temperaturze 90°C. Przechowywać w chłodnym ciemnym pomieszczeniu. Jest to doskonała baza do zupy jarzynowej i sosów.
Więcej przepisów na literę C
masz fajny przepis? nie ma go tutaj? wyślij go a my załatwimy resztę

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.03 s.