Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Zablokuj górę strony
Wiosenno Morska
27 maja 2019, imieniny Magdaleny Jana Juliusza
WYRÓŻNIONE Zwiń ten boks
anka1928
****Wyróżnij ponownie
 >> Wyróżnione
OSTATNIO DODANEZwiń ten boks
  >> mar1usz
  >> mrlopez
  >> blac4k
  >> whiteesensetion
  >> mk74
  >> pitolek
  >> fafkulec
  >> marcin11919
  >> kyrtap
  >> mach
  >> aischa
  >> topolski1982
  >> asiunia0526
  >> krzysiek06
  >> siaska
PRZEPISY DLA KAŻDEGO
Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Do Zupy - Pikantny Grzybek
4 jajka

4 łyżki mąki łub tartej bułki

4 łyżki gazowanej wody lub mleka

albo śmietanki sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej masło

ewentuałnie

garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu lub podsuszonego oscypka) •

Żółtka ubić lub zmiksować z przesianą mąką, wodą, gałką, solą i pieprzem, ewentualnie także i z serem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Smażyć na masie na średnim ogniu, a gdy brzegi omletu zaczną odstawać od patelni, podważać drewnianą łopatką lub szerokim nożem, tak aby masa jajeczna spłynęła na sam dół. Ozłocić z obu stron (najlepiej obracając za

pomocą drugiej patelni lub pokrywki) lub wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Gotowy grzybek pokroić w kostkę i podać do zupy, najlepiej na oddzielnym talerzyku. Doskonale zastępuje makaron czy ryż, można go też z powodzeniem podać nawet podczas uroczystego przyjęcia. Jego zaletą jest to, że można przygotować go w ciągu kilku minut.

SZYBKIE SZUKANIE Zwiń ten boks
szukam 
w wieku  - 
lub nicka 
gzip 0.04 s.